Balklänningar

Sponsrade länkar

Balklänningar är för det mesta långa klänningar, enfärgat röda eller rosa. Korta balklänningar finns också – men förväxla dem inte med cocktailklänningar. En traditionell balklänning saknar ärmar.

Klassiska hellånga balklänningar
Klassiska hellånga balklänningar

Sponsrade länkar

Balklänningen tillhör den mera formella kategorin festklänningar. På medeltiden måttanpassades och syddes balklänningar av skräddare – kunderna var oftast damer av högre klasstillhörighet. Även idag är det vanligt att beställa måttanpassade balklänningar av skräddare – särskilt bland medelklasskvinnor.

Balklänningar och mönster

En klassisk balklänning är tillverkad av siden – eller tarlatan – och är i regel enfärgad med enkla eller obefintliga mönster. En balklänning ska, formellt sett, vara av hellängd, men vissa väljer ändå att dagtinga med längden och satsar istället på korta balklänningar. Korta balklänningar är praktiska att dansa i – men för att inte bryta mot etikettreglerna bör en kort balklänning vara enfärgad och sakna utsvävande mönster. I annat fall räknas klänningen som en cocktailklänning – en sådan är inte att rekommendera vid traditionella baler.

Välj balklänning utifrån egna önskemål

Som alltid när det gäller klänningar rekommenderar vi att välja balklänning efter egna önskemål. Prioritera inte en modern klänning om du inte själv tycker att den är snygg. Det kan vara svårt att hitta en snygg balklänning bland det snåriga utbudet av billiga balklänningar på marknaden – därför rekommenderar vi att hyra balklänning för någon hundralapp istället för att köpa balklänning på måfå. Köp absolut inte din balklänning online – en långklänning måste provas på förhand!