Aftonklänningar

Sponsrade länkar

Aftonklänningar kan vara både korta och långa. Gemensamt för alla aftonklänningar är de påfallande volangärmarna – idag är dock korta varianter av aftonklänningar vanligare än klassiska, långa aftonklänningar.

Svart aftonklänning
Svart silkesbaserad aftonklänning med axelband – designern har låtit sig inspireras av äldre Hollywoodglamour.

Sponsrade länkar

En klassisk aftonklänning är ljus, lång och försedd med yppiga volanger. Denna typ av klänning var populär bland överklassdamer i början av 1900-talet. Detta mode mattades av i och med krigsutbrottet 1939 och återfick aldrig sin storhetstid efter krigsslutet. Under senare år har aftonklänningen emellertid återfått viktiga marknadsandelar – bl.a. märks detta i många amerikanska filmer.

Långa aftonklänningar tappar mark

Aftonklänningar
Olika typer av aftonklänningar

Den som vill bära en äkta aftonklänning i 1930-tals stil – typ vintage – väljer allt som oftast en hellång aftonklänning. Denna typ av aftonklänning upplevs dock som en aning passé – istället har korta aftonklänningar av ballerinalängd börjat dominera marknaden. Volangärmarna förråder dock likheten med den ursprungliga aftonklänningen hos moderna, korta varianter. Korta aftonklänningar finns att köpa online – vilket också kan rekommenderas i nödfall. Det är alltid lättare att köpa korta klänningar på postorder – dessa behöver inte provas i samma utsträckning som långa klänningar. Långa klänningar ställer krav på ett snyggt fall, vilket innebär att de alltid måste provas på förhand – ibland till och med skräddarsys.

Står det aftonklänning på inbjudningskortet?

Om klädkoden är aftonklänning bör du bära en klänning som märkbart avviker från frackklänning vad gäller stil och form. Till klänningen är det klokt att bära högklackat – i kombination med korta handskar. Har du sällskap? Se i så fall till att din manliga följeslagare bär smoking om du själv väljer en typisk aftonklänning.