Rockabilly klänningar

Sponsrade länkar

Dagens rockabillykultur kan betecknas som en sammansättning av swingmodet från 1950-talet och de samtida rockabillytrenderna. En klänning i utpräglad rockabillystil upplevs således som radikalpacifistiskt retro.

Röd rockabillyklänning
Klassisk rockabillystil från södra Europa – en italiensk klänning inspirerad av en blandning av rockabilly och klassiskt 1950-tals mode.

Sponsrade länkar

I grunden hänför sig rockabilly till en genre inom musiken, som till sin natur kan klassas som en salig blandning av country, blues och hillbilly. Det faktum att rockabilly är ett resultat av en musikalisk härdsmälta, befästs ytterligare när en del musikjournalister – i brist på annan kategorisering – väljer att klassa rockabilly som en variant av rock and roll. Anhängarna av rockabilly beundrar emellertid genomgående äventyrliga och mystiska aktiviteter för vilka livet gärna gäller som insats. Rockabilly kombineras – i likhet med annat alternativmode – gärna med tatueringar. Kläder i rockabillystil säljs såväl till barn som till vuxna köpare.

Rockabilly klänningar online

Klänningar med rockabillytema kännetecknas av prickiga kontraster och halvlånga, fluffiga ärmar. En del rockabillyinfluerade klänningar tar även fasta på 1950-talets delade klänningmode med helt fristående kjol- och överdelar. Följande två butiker säljer typiska rockabillyklänningar på nätet:

  • Rockabillybutiken.se – tillhandahåller i skrivande stund ett tiotal klänningar med typiska rockabillyattribut. Prisnivån är att betrakta som medelhög – en tidstypisk klänning kostar i genomsnitt 1000 kronor.
  • Silvetto.com – har ett brett utbud av klänningar i rockabilly och retro.

Tänk på att rockabillyklänningar även kan påträffas i välsorterade second hand butiker (äkta vintage) och i klädbutiker som riktat in sig mot retrokläder från 1950- och 1960-talen. Rockabilly återfinns även hos detaljister som säljer rockkläder, t.ex. hos nitrohead.se och liknande webbutiker.