Svart klänning

Sponsrade länkar

Små svarta klänningar är eleganta och sexiga på samma gång – den lilla svarta klänningen slog igenom som modeplagg i samband med filmen Frukost in Tiffany’s, där den bars av Audrey Hepburn.

Svart klänning
Svart kortklänning utan ärmar

Sponsrade länkar

Du som vill bära kort klänning i samband med fester som förutsätter vårdad klädsel bör överväga att ta på sig en liten, knälång klänning. Denna typ av klänning kallas i folkmun för ”den lilla svarta” (DLS) och skapades ursprungligen av Coco Chanel. Denna typ av klänning blev modern först på 1960-talet.

Liten svart klänning – basplagg i varje garderob

Liten svart klänning
Liten svart klänning med smalt bälte - snygg och enhetlig outfit.

Fördelen med ”den lilla svarta” är den upplevs som elegant såväl på cocktailpartyn som i samband med finare högtider. Klänningen i sig ska vara enkel och enfärgad, vilket ställer krav på materialet – det får inte se billigt ut. Likaså är accessoarer och tillbehör ytterst viktiga till denna till synes intetsägande klänning. Använd gärna pärlsmycken och äkta ädelstenar – trots att Chanel själv gärna använde fuskpärlor. Pga. sitt breda användningsområde bör du åtminstone ha en kort, svart klänning – med lämpliga tillbehör - i din garderob.

Uppkom på 1920-talet

Den lilla svarta presenterades första gången av Chanel på 1920-talet som en protest mot det klassiska klänningsmodet bestående av obekväma långklänningar, som försvårade dans och rörelse. Tack vare ”den lilla svarta” blev svart en accepterad färg i modesammanhang – tidigare förknippades färgen uteslutande med sorg.