Brudklänningar

Sponsrade länkar

Brudklänningar kan vara både långa och korta även om den klassiskt vita brudklänningen med volanger och liten urringning dominerar. En brudklänning bör förvaras fritt hängande på en plats med måttligt ljusinsläpp.

Lång, vit brudklänning
Lång, vit brudklänning

Sponsrade länkar

Brudklänningar är den typ av klänning som folk är bredda att satsa mest pengar på – trots att brudklänningen bara används vid ett enda tillfälle. Därför är det vanligt att måttanpassa klänningen och låta en sömmerska sy den från grunden. Utbudet av bröllopsklänningar i specifika butiker med inriktning på bröllopskläder är emellertid ganska omfattande – du som inte är alltför kräsen kan lätt komma över en fin brudklänning billigt genom att slippa måttanpassa.

Vita bröllopsklänningar allt annat än passé

Klassisk brudklänning
Klassisk vit brudklänning med kjoldel i flera lager.

Vita brudklänningar används av tradition vid kyrkbröllop. Just nu pekar trenden för kyrkbröllop uppåt, varför klassiskt vita klänningar med försiktiga urringningar säljer bättre än för något årtionde sedan. Dessa är ofta måttanpassade. Konstigt nog ökar samtidigt försäljningen av riktigt billiga brudklänningar, däribland brudklänningar på nätet för under 1000-lappen. Man kan spekulera kring orsakerna – är trenderna ett resultat av ökade klasskillnader?

Hellång klänning vid bröllop

Brudklänningar är oftast av hellängd, trots att korta brudklänningar också förekommer (särskilt vid borgerliga vigslar). Viktigare än längden är dock tillbehören – en vit klänning av hellängd förutsätter att du bär vita handskar och skor. Den som redan valt att avvika från den normativa, vita klänningen får dock – per automatik - större friheter i valet av tillbehör.