Turkosa klänningar

Sponsrade länkar

Turkos är en andlig färg, som väcker känslor samtidigt som den bidrar med ett stänk av mystik. Den turkosa färgen är knappast tidlös utan följer – liksom övriga pastellfärger – modets svallvågor.

Turkos ballerinaklänning
En turkos ballerinaklänning ger ett avslappnat och andligt intryck.

Sponsrade länkar

Den turkosa färgen sprider positiv energi och triggar fantasin till den grad att hallucinationer uppstår; så lyder definitionen från de kulturtraditioner i Mellanöstern som förknippar den turkosa färgen med återuppståndelse och profeten Muhammed. I Västerlandet förknippas färgen i huvudsak med attribut som positiv attityd, välbefinnande och skydd mot ångest och blyghet. Men oavsett färgens associationsbana lär den som väljer en turkos klänning aldrig bli stämplad som tråkig.

Följer modets pendel

Inom klänningmodet är turkos ingen varaktig färg, utan färgens popularitet följer snarare modets pendel. Färgen har en tendens att vara trendig under höstsäsongen, men är knappast modern två säsonger i rad. Den som köper en turkos klänning, när färgen befinner sig på modetoppen, kan således inte prompt räkna med att kunna använda färgen två säsonger i rad.

Accessoarer och tillbehör till turkosa klänningar

Färgen turkos förknippas gärna med naturmotiv, inte minst grundelementen vatten, sten och luft. Spinn gärna vidare på detta motiv genom att pryda din outfit med pärl- och korallbaserade smycken samt sjalar och midjebälten i brons, granit, vivianit eller mineralblått. Den som vill knyta an till gamla hippietrender, bör istället satsa på att leka med olika färgkombinationer; förena exempelvis det turkosa basplagget med röda, ockra eller vermilionfärgade accessoarer och politiska smycken såsom fredsmärken och informella halsband.