Dopklänningar

Sponsrade länkar

Dopklänningar är visserligen engångsklänningar – men man ska ändå vara mån om att välja en dopklänning av hög kvalitet. Många vuxna vill nämligen att dopklänningen ska hålla resten av livet.

Dopklänning
Vit dopklänning

Sponsrade länkar

Dopklänningen är en engångsklänning, som senare i livet blir en släktklenod – förutsatt att den är av tillräckligt hög kvalitet. Många väljer dock att köpa billiga dopklänningar med motiveringen att de bara ska användas vid ett tillfälle. Besvikelsen över att klänningen bleknar, eller går sönder, kommer först senare i livet, liksom ångern över att girighet och snålhet var ledstjärnor vid köptillfället. Prioritera klänningar av naturliga fibrer framför dopklänningar av linne och bomull – de senare tygerna är nämligen mycket känsliga för tidens tand.

Doplänningar – mönster och stilar

Traditionella dopklänningar är vita. Hos dopklänningar symboliserar färgen renhet, glädje och ett nytt liv. Elfenbensfärgade och gräddvita klänningar är lite mer fantasifulla, utan att de gör avkall på formaliteten. De föräldrar som vill att klänningen ska spegla traditionella värden – men samtidigt vill undvika alltför tråkiga och enkla dopklänningar – kan förse klänningen med ett ljusblått skärp, eller ett blått band med spets på båda sidor.

Mönster till dopklänning – kontroversiellt och modernt

Att förse en dopklänning med mönster upplevs fortfarande som kontroversiellt – särskilt i kyrkliga sammanhang. Du som inte vill provocera alltför mycket – men samtidigt undvika en alltför enkel dopklänning – kan förslagsvis förse klänningen med rosa fransar runt midjan. Att välja en annan färg än vit, eller en dopklänning med mönster (himmel och blommor är populära motiv) är provokativt och nytänkande. Svårt att välja? Då kan du sy dopklänning själv. Då får du en dopklänning som är billig – klänningens kvalitet beror nämligen helt på ditt val av metervara.