Linneklänningar

Sponsrade länkar

Linneklänningar är utmärkta sommarklänningar. Undvik linneklänningar som måste kemtvättas och prioritera ljusa färgtoner, gärna naturvitt.

Lång linneklänning
Lång linneklänning med enkla mönster.

Sponsrade länkar

Linneklänningen är ett tidlöst sommarplagg, vars mjuka utseende gör klänningen bekväm att bära. Den typiska linneklänningen är tidlös tack vare sin enkelhet. Naturvitt, gult och övriga ljusa färger är självklara val på sommaren. Några tips på väg inför valet av linneklänning:

  • Att köpa linneklänningar är enkelt, eftersom passformen är mycket flexibel. Däremot bör du vara uppmärksam på att många linnetextilier kräver kemtvätt. Undvik dessa, och satsa istället på linneklänningar som tål maskintvätt – trots att de kan vara dyrare. Att varje gång behöva kemtvätta linneklänningen kan stå dig mycket dyrt.
  • Linne är ett fläckkänsligt tyg. Se därför till att din linneklänning är fodrad på insidan. På så sätt undviker du permanenta svettfläckar. En fodrad linneklänning är varmare än en ofodrad och kan därför användas under vår och höst.
  • Tänk på att linnetyger har en tendens att blekna efter många tvättar. Du som köper en färgglad linneklänning får således räkna med att den successivt ändrar färg. Enfärgade linneklänningar, gärna i naturvitt, är att rekommendera för den som vill minimera de visuella effekterna av att klänningen bleknar i tvätten.

Hur bära linneklänningar?

Grön linneklänning
Grön linneklänning med axelband. Det randiga tyget ger klänningen en levande känsla.

Eftersom linneklänningen inte är någon genre – utan bara betecknar vilket material klänningen är tillverkad av – finns inga generella regler för hur linneklänningar ska bäras. Såväl festklänningar som bröllopsklänningar kan vara tillverkade av linne – och då gäller naturligtvis olika etikettregler.