Trikåklänningar

Sponsrade länkar

Trikå är ett syntetiskt fibermaterial, som syftar till att skapa en bekväm och figurnära passform. Trikåklänningen ger därför ett vardagligt intryck utan att göra avkall på kvinnligheten.

Randig trikåklänning
Trikåtygerna slog igenom på 1920-talet – mycket tack vare Coco Chanel. Maskinstickat trikåtyg utgör numera basen i bomullsklänningar, bland annat i denna retroklänning i randig bomullstrikå.

Sponsrade länkar

Vardagsplagg och underkläder brukar vara trikåbaserade i betydligt högre grad än klänningar, men även trikåklänningar säljer bra – i synnerhet billiga och enkla modeller. Trikåklänningens främsta fördel är att det elastiska trikåtyget stöttar kroppen där det behövs som mest. I kölvattnet av denna fördel följer även en nackdel – trikåtyget har nämligen en förmåga att framhäva kurvor och fettvalkar.

Trikåklänningens övriga fördelar

En annan fördel med trikåklänningar att de kan tvättas ofta; tyget torkar snabbt och är mer vattentåligt än jämförbara textiltyper som linne och bomull. Trikåfoder är därför ett vanligt inslag hos badkläder – såväl badbyxor som baddräkter. Flexibiliteten hos trikåtyget medför även att trikåklänningar är lätta att handla online. Den töjningsmarginal som tygets elastiska karaktär ger upphov till, innebär att storleksmärkningen inte behöver följas slaviskt.

Trikåklänningar och återförsäljare

Trikåklänningar återfinns i någon form hos alla större butikskedjor, däribland Gina Tricot, Vero Moda och H & M. Den som efterfrågar en enkel vardagsklänning i trikå har således många varianter att sovra bland. Betydligt svårare är det däremot att komma över trikåbaserade finklänningar till bröllop, baler och andra högtidsevenemang. Den som har höga krav på modell, mönster och passform bör således anlita en skräddare för att uppnå optimalt resultat.