1700-tals klänningar

Sponsrade länkar

Pompösa klänningar som kombineras med underkjol – liksom linneklänningen och den svarta bröllopsklänningen – är några influenser som präglar 1700-talets klänningmode.

1700-tals klänning
De armbågslånga ärmarna med volangslut antyder att denna klänning är från 1700-talet.

Sponsrade länkar

1700-talets klänningar var i regel vida, varför de naturligt nog kombinerades med underkjol. Själva klänningen träddes sedan på kjolen som en rock, varefter den knöts fast med rosetter framtill. En typisk 1700-tals klänning kan vidare kännas igen genom de armbågslånga ärmarna, som alltid avslutas med volanger. Pastellfärgade tyger – typ siden och silke – dominerade 1700-talets finklänningar. Boken Period Costumes for Stage and Screen – skriven av Jean Hunnisett – tar upp trender, variationer och mönster hos klänningar mellan åren 1500 och 1800. Boken kan med fördel beställas via amazon.com.

Linneklänningen – en annan 1700-tals klänning

Maria Antoinette introducerade linneklänningen på 1780-talet. Det rörde sig om en vit tunikaklänning i linne, som bands fast runt midjan med ett brett bälte i någon mörk färgton. Denna trend avlöste de pastellfärgade sidentygerna och kom att vara århundradet ut. 1700-talets pompösa klänningar ersattes under 1800-talets början med korta klänningar, som slutade en bra bit ovanför fotknölarna. Dessa klänningar var inte enkla som 1700-talets linneklänning, utan dekorerades med både mönster och volanger – naturmönster dominerade t.ex. under romantiken. Något senare in på 1800-talet ersattes de armbågslånga volangärmarna med puffärmar.

1700-tals bröllopsklänningar

I slutet av 1700-talet ersattes under en kort tid de traditionellt sett vita brudklänningarna med svarta bröllopsklänningar. Dessa bars i kombination med krona på huvudet; kronans uppgift var att symbolisera brudens oskuld.