Festklänningar

Sponsrade länkar

Begreppet fesklänningar omfattar egentligen alla klänningar som används i finare sammanhang, balklänningen är t.ex. en typ av festklänning.

Snygg knälång festklänning
Snygg knälång festklänning

Sponsrade länkar

Festklänningar varierar stort beträffande färgsättning och mönster. En formell festklänning är av hellängd, ofta enfärgad och blottar delar av din rygg. Cocktailklänningen är en mera flashig variant av festklänningen; denna har trendiga mönster – glitter och vågade färgkombinationer hör inte heller till ovanligheterna. Oavsett vilken typ av festklänning du köper är det viktigt att den fungerar när man dansar, står och sitter.

Opraktiskt med festklänning i hellängd

Ju längre klänning, desto mer formell är den. En miniklänning passar således bättre på cocktailpartyn än på bröllop. Långa festklänningar passar däremot på baler. Men korta festklänningar är praktiska eftersom de är lätta att dansa i – ett tips för dig som gillar dans är således att välja en knälång festklänning istället för en festklänning i hellängd.

Skräddarsydda festklänningar

Kort svart festklänning
Flashig svart festklänning. Finessen med denna klänning är att den är både neutral och trendig på samma gång – ett säkert kort för den som inte riktigt vet vad festen kräver i klädselväg.

Balklänningar och brudklänningar måttanpassas vanligtvis av skräddare, medan ytterst få människor väljer att köpa korta, skräddarsydda festklänningar av cocktailtyp. Detta har främst att göra med att korta klänningar används vid mindre formella fester – vid sådana tillställningar (utan klädkod) förefaller det meningslöst att satsa dyra pengar på en måttanpassad festklänning. Istället väljer många att köpa kortare festklänningar på nätet, eller i någon butikskedja. Men för dig som vill måttanpassa och skräddarsy en kort klänning finns det goda möjligheter – dra dig inte för att prova.

Hyra festklänningar

Det är billigt och behändigt att hyra snygga festklänningar – denna möjlighet utnyttjas särskilt av vana festare som behöver variera sin klädsel mer än den egna garderoben tillåter. Men det är även populärt att hyra festklänning till barn – barn växer så snabbt att klänningen sannolikt blivit för liten vid nästa fest. Att hyra festklänning är dock ganska dyrt – räkna med att betala ca.20 procent av priset för en ny festklänning. Du som ska hyra festklänning – se till att uthyrningsstället har ett stort utbud.