Tärnklänningar

Sponsrade länkar

En tärnklänning ska komplettera brudens klänning, utan att den tar över fokus från bruden. Du som är tärna bör låta bruden ha inflytande i valet av tärnklänning.

Tärnklänningar
Ärmlösa tärnklänningar i orange

Sponsrade länkar

Färger och tygsorter till tärnklänningar väljs traditionellt sett av bruden. Tärnklänningen ska komplettera brudens klänning, utan att den överglänser brudklänningen. De senaste trenderna för tärnklänningar är A-linjeformade klänningar i två färger, oftast ärmlösa. Tärnklänningar med remmar och kors tvärs över ryggen är likaså populära. En tärnklänning kan bäras både med och utan sjal.

Rosa tärnklänningar vanliga

Rosa tärnklänningar
Rosa tärnklänningar i stilrent format. Tänk på att tärnklänningarna gärna får vara enhetliga ifall bruden har flera tärnor. Likaså ska klänningarna inte förväxlas med brudens bröllopsklänning, som är festens självklara ögonsten.

Vilka färger dominerar bland tärnklänningarna? Ja, rosa är ett tidlöst färgval som alltid är gångbart. Dagens trender förespråkar dock platinafärgade, sandgula och gråa tärnklänningar. Tärnklänningar av siden, silke, chiffong och satin är populära – och håller måttet vad gäller kvalitet.

Tärnklänningar och kombinationer

Oavsett om du ska köpa eller hyra tärnklänning är det vanligt att tillverkare erbjuder en handfull olika klänningar av det tyg och den färg som önskas. Tärnan får sedan – i samråd med bruden – välja den stil som passar henne bäst. Tänk dock på två etikettregler i samband med valet av tärnklänning:

  • Bär ingen klänning som slutar ovanför knäna – tärnklänningen är en formell högtidsklänning och ska således vara av hellängd.
  • Klänningen får inte vara axelbandslös.

I jakten på billiga tärnklänningar rekommenderar vi att du provar tärnklänningen du fastnat för i butiken, men sedan beställer samma klänning online. Återförsäljare av tärnklänningar tar ofta ut stora vinstmarginaler i detaljhandeln – detta med anledning av att tärnklänningar sällan toppar butikernas listor över mest sålda artiklar. Du som handlar online bör särskilt tänka på att beställa tärnklänningen i god tid innan bröllopet.