Halvlånga klänningar

Sponsrade länkar

En halvlång klänning slutar vanligtvis strax ovanför knäna. Klänningar i halvlängd lämpar sig bäst som vardagsplagg eller festklädsel på informella partyn utan klädkod.

Halvlång festklänning
Halvlång partyklänning på gränsen till kort – en flashig modell lämpad för mingelpartyn.

Sponsrade länkar

En halvlång klänning slutar vanligtvis strax ovanför knäna och avviker därmed från miniklänningen tack vare sin längd och sin a-linjeformade silhuett. En halvlång klänning är således något mer formell än en miniklänning. T.ex. kan halvlånga klänningar – till skillnad från kortkorta modeller – användas i vardagliga sammanhang och på somliga inofficiella fester. Som spekulant på halvlånga klänningar bör du i första hand vara medveten om följande:

  • Många cocktailklänningar är tillverkade i halvlängd. Dessa kännetecknas av sin flashiga och upprymda stil. Tänk dock på att denna typ av partyklänningar har ett ytterst begränsat användningsområde.
  • Merparten av de trikå- och bomullsklänningar som säljs via traditionella klädkedjor som Vero Moda och Gina Tricot är halvlånga; ett faktum som bidrar till att den halvlånga klänningen blivit synonym med vardaglighet.
  • Den som vill experimentera kan mycket väl infinna sig på formella baler och fester i halvlånga klänningar. Tänk i så fall på att stil och tygkvalitet bör vara mycket högklassiga. Klänningen bör dessutom bäras helt fristående – utan vare sig tights eller nylonstrumpor – för att inte riskera att passera gränsen till det informella.

Vanlig längd på sommarklänningar

Halvlång vardagsklänning
Enkel blommönstrad vardagsklänning med halv kjollängd.

Klänningar i halvlängd är populära under sommarhalvåret. Bland halvlånga sommarklänningar dominerar ljusa linne- och bomullsvarianter, som är tänkta att bäras separat. Denna typ av sommarklänningar har i regel korta ärmar, axelband och en sladdrig a-linjeformad kontur.