Knälånga klänningar

Sponsrade länkar

Längden på en klänning är helt avgörande för plaggets stilnivå. Det går visserligen att klä sig formellt även i knälånga klänningar, men i så fall krävs att tygval och modell är anpassade utifrån formella kriterier.

Knälång cocktailklänning
Många party- och cocktailklänningar är knälånga. Bilden visar en röd, vågmönstrad cocktailklänning.

Sponsrade länkar

En klänning som slutar strax ovanför knähöjd brukar i vanliga fall klassas som halvlång. Merparten av de knälånga klänningarna, som marknaden erbjuder i skrivande stund, är stilrent a-linjeformade, men kan knappast betraktas som annat än snygga vardagsplagg. En knälång klänning kommer främst till sin rätt under sommarhalvåret, då den kan bäras helt fristående utan vare sig leggings eller andra tights. Tänk nämligen på följande:

  • Att kombinera tights med en knälång klänning skapar en vardaglig prägel, som i mångt och mycket påminner om det konventionella kjolmodet.
  • I syfte att höja formalitetsnivån på knälånga klänningar, bör man satsa på fina tygsorter som förekommer hos mera exklusiva högtidsklänningar.
  • Cocktailklänningar kan mycket väl vara knälånga, men tänk på att dessa bör vara glittriga, flashiga och ungdomliga till sin karaktär. Cocktailklänningar kan inte användas på formella dansbaler.

Knälånga vardagsklänningar från klädkedjor

De etablerade klädkedjorna säljer återkommande olika billighetsvarianter av knälånga klänningar, som tillverkas i informella tygkvaliteter som bomull, trikå och denim. Dessa plagg lämpar sig bäst som vardags- och arbetsklädsel i ämbeten som förutsätter en bekväm vardagsklädsel. En knälång trikåklänning från t.ex. H & M eller Gina Tricot kan med fördel köpas för under en femhundring. Stilen är modern och proper, men tyvärr ganska opersonlig såvida man inte tänker på att personifiera sin outfit med hjälp av accessoarer, smink och frisyr.