Långklänningar

Sponsrade länkar

Längden spelar roll, åtminstone när det gäller klänningar. Lånklänningar är alltid mera formella än korta. Av denna anledning är det otänkbart att gifta sig i miniklänningar.

Långklänning
Lång aftonklänning

Sponsrade länkar

Begreppet långklänning innefattar alla klänningar av hellängd, däribland aftonklänningar, traditionella balklänningar och brudklänningar. Aftonklänningar är traditionellt sett långklänningar, även om man på sistone kunnat notera kortare varianter av den formella aftonklänningen. Likaså har kortare balklänningar blivit allt mer accepterade.

Korta brudklänningar tabu

Den enda typ av lånklänning som man inte kan förkorta hur som helst är bröllopsklänningen; en lånklänning för bröllop behöver visserligen inte längre vara vit, men att gifta sig i en knälång klänning – eller rent av klänning av minityp – upplevs fortfarande som mycket radikalt i samband med kyrkbröllop. Många välsorterade butiker med bröllopskläder säljer inte ens korta bröllopsklänningar – helt medvetet.

Långklänningar alltid formella

Svart långklänning
Svart långklänning med stilrena drag, som skapar en snygg A-linjeformad silhuett.

När man talar om klänningar är det alltid längden som primärt avgör nivån av formalitet. En svart lånklänning är således mera formell än Chanels ”Lilla svarta”. En långklänning med tilltagna mönster är också mer formell än en vit klänning av knälängd.

Blå silkesklänning
Blå lånklänning utan axelband med ovanligt kort kjoldel.

Billiga långklänningar

Trots att långklänningen är ett formellt klädesplagg behöver den inte nödvändigtvis vara dyr; det finns gott om billiga lånklänningar på t.ex. Gina Tricot och Vero Moda. I detta fall rör det sig varken om aftonklänningar eller om brudklänningar; snarare säljer dessa kedjor långa vardagsklänningar, som också kan användas på enklare baler och som dansklänningar.