1960-tals klänning

Sponsrade länkar

Typiska 60 tals klänningar är Coco Chanels svarta party dress, miniklänningar och knälånga festklänningar med axelband.

Leopardmönstrad klänning
De leopardmönstrade klänningarna slog igenom på 1950-talet och blev ett självklart inslag i 1960-talets klänningmode.

Sponsrade länkar

Under 1960-talet hade Coco Chanels lilla svarta balklänning slagit igenom på riktigt – såtillvida att denna modell började tillverkas i andra färger än svart; en första ansats till dagens knälånga partyklänningar av cocktailtyp.

Lånklänningar omoderna

I övrigt hade 1930-talets långa klänningsmode allt mer fått träda åt sidan till förmån för moderna varianter av festklänningar. Övriga kännetecken för 60 tals klänningar är minikjolen och alla miniklänningar som kom i kölvattnet av denna trend inom kvinnomodet. Övriga faktorer som – direkt eller indirekt – påverkade användningsområdet för en typisk 60 tals klänning:

  • Strumpbyxans inträde på marknaden – tack vare strumpbyxor kunde korta klänningar användas även vintertid.
  • Bikinitrenden på 1960-talet – bikini skulle plötsligt bäras överallt. Till och med istället för BH i kombination med tunna sommarklänningar.

Slutet av 60-talet - början på hippieperioden

I övrigt utgjorde 1960-talet en övergångsperiod till det s.k. hippiemodet, som slog igenom först på 1970-talet. Redan i slutet av 1960-talet skulle tjejer ha mittbena och specifika tillbehör till sina klänningar, t.ex. väskor i naturfärger (ABBA). Denna trend fortgick långt in på 1970-talet, då även klänningarna skulle vara naturliga, enkla och blommiga.