Sidenklänningar

Sponsrade länkar

Siden är ett material som används flitigt hos högtidsklänningar, däribland bröllopsklänningar och balklänningar. Klänningar i retro- och vintageutförande brukar likaså vara tillverkade av siden.

Retroklänning siden
Siden är ett efterfrågat material hos retro- och vintageklänningar.

Sponsrade länkar

Siden används i första hand hos formella klänningar, men även hos informella plagg är textiltypen numera vanligt förekommande. Tyget ger ifrån sig en elegant utstrålning och är lätt att bära, men i gengäld desto svårare att rengöra. Sidentyget lämpar sig således illa för klänningar som bärs till vardags. Hos högtidsklänningar, som bara används från och till, är textiltypen emellertid desto mer praktisk.

Sidenklänningar av varierande kvalitet

Kvalitetsintrycket hos sidenklänningar är i normalfallet högt, men sidentygets faktiska detaljkvalitet kan däremot variera starkt mellan olika modeller. Därför kan det vara klokt att välja en dyrare variant – i synnerhet om klänningen ska användas upprepade gånger. Festklänningar i siden – som endast ska hålla måttet under ett fåtal tillställningar – behöver inte vara av högsta kvalitet, men klänningen bör åtminstone väljas utifrån mottot att den ska hålla kvällen ut. Råsiden – en grövre sidenvariant som förekommer hos klänningar och heminredningstyger – brukar vara den variant av sidentyget som är allra mest robust.

Underhåll och rengöring av sidenklänningar

Sidentyget är av naturen rynkkänsligt och bör därför strykas innan användning. Ifall klänningen ska vila i några timmar innan den används, är det klokt att förvara den löst hängande i garderoben. Undvik direktkontakt mellan strykjärnet och klänningen – använd istället en tygbit eller trasa som skyddslapp mellan järnet och klänningen. Sidenklänningar kräver vanligen handtvätt, men beroende på modell kan de även tvättas i tvättmaskinernas specialprogram. En grundregel är att ju tunnare sidentyg man tvättar, desto mer känsligt är det. Undvik därför att torka sidentyget i torktumlare.