Sy klänning

Sponsrade länkar

Att sy egna klänningar är populärt – och en billig väg till en skräddarsydd och måttanpassad klänning. Som nybörjare bör du börja med att sy en enkel klänning av kort typ, gärna utan volangärmar.

Sy klänning
Att sy klänning kräver noggranna mätningar

Sponsrade länkar

Att sy klänning själv är garanterat det billigaste sättet att komma över en klänning. Mönster, färger och material kan dessutom väljas efter eget tycke och smak. Den totala materialkostnaden för att sy en klänning överstiger sällan ett par hundra kronor (priset beror på kostnaderna för metervaran).

Hur sy klänningar?

Att sy din egen klänning gör du enklast genom att följa instruktionerna nedan:

  • Börja med att klippa ut en rektangel som är så bred som du önskar att den färdiga kjoldelen ska vara på längden. Rektangelns kortända blir längden på själva kjolen.
  • Sicksacka kanterna – sy sedan längs rektangelns ena långsida med raksöm utan att backa i början och slutet. Genom att dra i trådens ändor kommer tyget att skrynklas ihop en aning. Dra i trådarna tills tyget blir lagom brett för din midja (lämna lite extra plats för blixtlås).
  • Klipp sedan ytterligare en rektangel. Denna ska vara mindre än den förra och utgöra den mellersta delen på klänningen – alltså delen från midjan till bysten. Mät din midja för att få ett mått på denna rektangel. Avståndet mellan undersidan av dina bröst och midjan är rektangelns kortsida. Sicksacka kanterna.
  • Klipp sedan ut tyg till BH-delen. Även denna tygbit ska ha formen av en rektangel, tillräckligt stor för att täcka dina bröst.
  • När alla delar är klara är det dags att sy ihop dem; börja med att nåla fast mittpartiet och kjoldelen. Nåla därefter fast BH-delen och mittpartiet. Sy ihop.
  • Sy sedan fast axelband – som du sytt själv på förhand eller köpt färdiga.

Att sy klänning av metervara med mönster är inte svårt. För dig som är nybörjare rekommenderar vi att sy en klänning som är enkel – undvik således långa klänningar med volangärmar. Börja med att sy egna klänningar av kortare typ, som du sedan kombinerar med passande smycken och accessoarer.